Goomoolahra Day Use Area – Springbrook

Evolve Environmental Solutions were awarded the tender by Queensland Parks & Wildlife Services to undertake the upgrade of the Goomoolahra Day Use Area, a part of the Springbrook National Park. The work initially tendered was to replace two aging wood fired BBQs and replace three timber picnic table sets on the banks of Mundora Creek which cascades over Goomoolahra Falls at the very end of Springbrook Rd.
Being a part of the national park, the existing environmental is fully protected meaning that any construction work undertaken had to be done as carefully as possible, ensuring no long term damage was done to the vegetation and with no canopy loss. As an environmentally responsible company, Evolve were perfectly placed to identify where works would impact the environmental and are experienced enough to be able to provide solutions to the client that minimised budget and environmental impact.
The use of small sized mashincery with operators familiar with working around and within significant vegetation enabled the installation of electric cable to run 2 new electric BBQs and provide full accessibility to 4 new picnic tables for all abilities. Evolve identified the unsuitability of concrete under a fifth table and an existing information sign board cement slab that was heavily impacted by the root system of a significant canopy tree. Excavating around and through this root system would have caused significant instability to the tree that alone provided the canopy cover of around 5% of the picnic area. Rather than risk losing the tree over time or possibly destabilising it to only have it fall during a storm, potentially causing further damage Evolve suggested the use of an alternate product, resulting in no impact to the tree and still providing an accessible surface. A win for everyone including the environment.Evolve identified the unsuitability of concrete under a fifth table and an existing information sign board cement slab that was heavily impacted by the root system of a significant canopy tree. Excavating around and through this root system would have caused significant instability to the tree that alone provided the canopy cover of around 5% of the picnic area. Rather than risk losing the tree over time or possibly destabilising it to only have it fall during a storm, potentially causing further damage Evolve suggested the use of an alternate product, resulting in no impact to the tree and still providing an accessible surface. A win for everyone including the environment.
Evolve built and finished the bespoke bbq’s, forming the concrete benchtop in situ and facing the blockwork with a specific stone provided by QPWS, resulting in a refined, durable and really elegant finish. The design capability of the Evolve team worked closely with QPWS to ensure the pedestrian transitions between existing pathways and new facilities would work to best keep visitors off the sensitive vegetation and not impede their visit or access to the creek.
The end result is a fully accessible picnic area with brand new bbq’s and picnic tables, well worth a visit. Returning visitors will appreciate up to date facilities and be amazed by how this was achieved while preserving a truly beautiful south east Queensland location.